НАП: Продажбата на лични вещи онлайн няма да се облага с данъци

10 март 2021, 11:25 1021

Онлайн търговията остава в обхвата на годишната данъчна декларация

Данъци няма да се дължат при покупко-продажба на лични вещи, ако няма намерение за тяхното препродаване, сочи публикация на Националната агенция по приходите (НАП). Регулярни продажби на стоки, извършвани с цел търговия и печалба, ще продължат да се облагат.

Електронната услуга за предварително попълнени данъчни декларации за доходите на физическите лица ще стартира на 16 март 2021 г. Данните от продажби с наложен платеж, извършени през 2020 г., ще са налични. Потребителят следва да прецени дали сумите са от онлайн търговия, или са в резултат на продажба на лични вещи. Всички суми от осъществена търговска дейност с цел печалба трябва да бъдат отразени в Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2020 г., в срок до 30 юни 2021 г.

Ако физическо лице, в качеството си на земеделски стопанин, свободен професионалист или занаятчия, получава доходи от друга стопанска дейност, получените суми трябва да бъдат отчетени в Приложение  № 3. По-различни са нещата при продажбата на произведения на изкуството и антикварни предмети: ако продажбата им не е свързана със стопанската дейност на лицето, доходите от тях се декларират в Приложение № 5. Срокът за деклариране на тези доходи и изплащането на дължимите данъци е 5 май 2021 г., казват още от ведомството.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент