Оборотът в търговията на дребно в страната се повишава с 1,2% на месечна база през юли 2024 г.

Милен Николов
Редактор
5 септември 2024, 15:27 35

На годишна база се увеличава с 6,8%

През юли 2024 г. в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ се наблюдава повишение на оборота в страната с 1,2% спрямо предходния месец по съпоставими цени, показват предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Търговският оборот нараства с 6,8% спрямо юли 2023 г., показват календарно изгладените данни.

Месечни изменения

За месеца е отчетено увеличение на оборота при всички големи групи: „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ – с 1,4%, „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 0,9%, и „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 0,3%. В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ по-значително нарастване се наблюдава в подгрупa „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника“ – с 4,4%. Намаление е регистрирано при „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ – с 1%.

Годишни изменения

През юли 2024 г. в сравнение със същия месец на 2023 г. е регистрирано увеличение на оборота при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ – с 12,6%, и при „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ – със 7,3%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ – с 6,2%. В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ съществен ръст се наблюдава при подгрупи „Търговия на дребно с разнообразни стоки“ – с 13%, „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ – с 12,9%, и „Търговия на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности“ – с 9,2%.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент