Реалният доход на домакинствата на глава от населението нараства както в ЕС, така и в еврозоната през първото тримесечие на 2024 г.

Милен Николов
Редактор
26 юли 2024, 12:57 94

Реалното потребление на домакинствата също се увеличава

През първото тримесечие на 2024 г. в ЕС реалното потребление на домакинствата на глава от населението се е увеличило с 0,2% след увеличение от 0,2% през предходното тримесечие. В същото време реалният доход на домакинствата на глава от населението е нараснал с 1,6% след увеличение от 0,6% през четвъртото тримесечие на 2023 г., показват данните на „Евростат“.

Реалното потребление на домакинствата на глава от населението се е увеличило с 0,2% в еврозоната след по-слабо увеличение от 0,1% през предходното тримесечие. Реалният доход на домакинствата на глава от населението се е увеличил с 1,5%, след увеличение от 0,7% през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Брутният разполагаем доход на домакинствата (в номинално изражение, сезонно коригиран) се е увеличил с 2,7% в ЕС и с 2,4% в еврозоната. Увеличението се обяснява основно с големия положителен принос на компенсациите на служителите и социалните придобивки както в ЕС, така и в еврозоната. Текущите данъци и нетните социални вноски са единственият отрицателен принос.

Нивото на спестявания на домакинствата се е увеличило с 1,4 процентни пункта (п.п.) както в ЕС, така и в еврозоната в сравнение с предходното тримесечие.

Сред държавите членки, за които се публикуват данни, нивото на спестявания на домакинствата се е увеличило в осем държави членки и е намаляло в шест. Португалия регистрира най-голямо увеличение (+5,1 п.п.), следвана от Италия (+2,6 п.п.). В същото време най-голям спад се наблюдава в Унгария (-2,6 п.п.), Гърция (-2 п.п.) и Чехия (-1,9 п.п.).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент